Új logó (kicsi)
}

Nyitvatartás

Hétfő: 8:00-16:00
Kedd: Zárva
Szerda: 8:00-17:00
Csütörtök: 8:00-16:00
Péntek: 8:00-17:00
Szombat: 9:00-12:00

Központi e-mail címünk:

info@tabikonyvtar.hu

Telefonszámunk:

+36-84 /525-212

Címünk:

8660 Tab,
Ady Endre utca 5.

Rólunk

Számológép2

A könyvtár története

Az intézmény történetébe nyerhet betekintést ezen menüpont alatt a látogató.

Kilátó2

Intézmény dokumentumok

A könyvtárhoz kapcsolódó dokumentumok megtekintése, letöltése.

Kilátó2

Adó 1%

Adója 1%-ával segítheti a könyvtár működését.

Számítógép2

Statisztikák

A könyvtár statisztikái között nézelődhet a látogató.

A könyvtár története

Városi Könyvtár Tab

1950-től látogathatják az olvasók könyvtárunkat. 1960–1980 között a művelődési házban, majd a jelenlegi épületben (Ady Endre utca 5.) kaptunk helyet.

1958–1997 között (haláláig) Bolevácz József volt az igazgató.

Irányítása alatt költözött a könyvtár a kerttel rendelkező épületbe, amelynek adottságait kihasználva, „Olvasókert”-et alakítottunk ki, ahol tavasztól őszig kellemes környezetben folyóirat-olvasó, majd fagylaltozó is várta az érdeklődőket.

Városi_Könyvtár_Tab_régen

Bolevácz József közreműködésével alakult meg a lullai és a bábonymegyeri olvasókör, aktívan részt vett a helyi nyugdíjasklub programjainak szervezésében, a TIT-tel együttműködve nyelvtanfolyamokat, szövő szakköröket szervezett a könyvtárban. Lelkes helytörténészként a Zürichi Történelmi Iskola előadásainak is szervezője volt. Nevéhez fűződik az 1986-tól kétévente megjelenő „Tabi Kilátó”, valamint az 1990-től havonta megjelenő „Tabi Újság”. Létrehozta a „Könyvtárpártoló Alapítvány”-t, mely 2004-ig működött. A technikai fejlődésre érzékenyen reagálva, 1984-től zenei részleggel, 1988-tól fénymásolással, 1990-től pedig videókölcsönzéssel bővült a könyvtár szolgáltatási köre.

1998–2013 között Bertalan Béla igazgatta az intézményt.

2000-től kezdődött az állomány digitalizálása. 2004-től már internet és nyomtatás is igénybe vehető. A 2008-as év a reneszánsz és a Biblia éve is volt, melyhez kapcsolódóan a Takáts Gyula Általános Iskola felsőseinek az előbbi, a Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola felsőseinek pedig az utóbbi témához kapcsolódóan szerveztünk vetélkedőt.

 

2013–2018 között Tarr Ildikó Mária volt az intézmény vezetője.

Több nyertes pályázatával korszerűsödött mind a könyvtár, mind pedig a szolgáltatásaink. 2015-től használjuk a gépi kölcsönzést. A könyvtár jelenlegi állománya: 38 000 kötet.

Különféle rendezvényeinkkel rendszeresen csatlakozunk az országos szakmai napokhoz (tavaszi Internet Fiesta és őszi Országos Könyvtári Napok). Az intézmény – alapfeladatai mellett – közösségépítő szerepet vállalva, vetélkedők, szakkörök, előadások, találkozók szervezésével és rendezésével fontos helyszíne a tudásátadásnak. A könyvtárnak és munkatársainknak is jó kapcsolata van az oktatási és más intézményekkel, valamint a kistérségben élőkkel.

Minden olvasói réteget igyekszünk megszólítani, és lehetőségeket teremteni a számukra hatalmas információs bázisunkkal; többek között céljaink a fiatalok értő olvasóvá nevelése, az aktív korúak segítése a folyamatos képzésekben, valamint az idősek szabadidejének tevékeny eltöltésében való segítség. Fontos feladatunk még a gyors és pontos tájékoztatás és tartalomszolgáltatás mellett, a digitális kompetenciák fejlesztése, a helytörténeti munka, valamint folyamatosan megújulni a változó olvasói igényekre.

2018 óta Sebestyén Árpádné irányítja a könyvtárat és a hozzá tartozó közgyűjteményeket is.

A Nagy Ferenc Galériát 2010 óta, a Magyar Néprajzi Gyűjteményt 2006 óta működteti a könyvtár. A „Cselekvő közösségek” 2017-ben meghirdetett pályázatán a nyertes somogyi mintaprojekt „A grafikus fejedelem nyomában” címet viselte, melynek projektgazdája a városi könyvtár volt, melyben négy településsel működtek együtt: Tab, Zala, Zics és Nágocs, valamint számos vállalkozás és civil szervezet veszi ki a részét a közös projektből. Középpontjában a fiatalok elvándorlásának, illetve visszahívásának témája állt.

A könyvtár közösségfejlesztő folyamatának célja elsősorban a helyi identitás kialakítása és erősítése. Az itt élők igényeihez igazodva, a helyi adottságokra és Zichy Mihály grafikus fejedelemhez kötődő hagyományokra építve 21 olyan eseményt szerveztünk, amely felkeltette a helyiek érdeklődését, számos programot létrehozva ezzel: kézimunkaszakkör, papírfonás, helytörténeti vetélkedő, múzeumpedagógiai foglalkozás, koncert, amatőr színházi előadások és a helyi alkotók munkájának kiállítása.

7

Részt vettünk a Cselekvő közösségek projekt Közösségek Hete programsorozatában 2018-ban is. Jelentős rendezvényünk a LokálpatrioTab – helytörténeti vetélkedő, amely az értéktári munka fontos része. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) pályázatának elnyerésével a könyvtár 2018-ban Digitális Jólét Program (DJP) Pont lett. A projekt célja: a digitális kompetencia fejlesztése. A mentor – a kapott eszközökkel – az érdeklődőknek segítséget nyújt és programokat szervez.
Az elmúlt három évtizedben az író-olvasó találkozókon vendégeink voltak többek között: Bakó Ágnes, Bárány Tamás, Békés Pál, Bosnyák Viktória, Fábián Janka, Fekete Gyula, Füzesi Zsuzsa, Jókai Anna, Lakatos Levente, Lőrincz L. László, Nógrádi Gábor, Nyulász Péter, Petőcz András, Spiró György és Takáts Gyula.

Adó 1%

Kedves olvasóink, és minden könyvtárunkat támogató személy!

Az 1%-os felajánlásokból befolyt összeget az intézmény az állománya bővítésére fordítja.
2020-ban 95.429,-Ft támogatásban részesültünk.

Nagyon szépen köszönjük a felajánlott 1 %-okat, mely összegből a 2021-es évben is tudtuk bővíteni állományunkat 139.131,-Ft értékben 56 darab könyvvel.

Örülünk a támogatásnak, és reméljük, minél többen használják könyvtárunk szolgáltatásait!
A Városi Könyvtár Tab ezúton mond köszönetet mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásával támogatták a könyvtár működését.

Reméljük, hogy a következő évben is számíthatunk támogató segítségükre!
Adószámunk: 15570839-1-14

Köszönjük!

Megszakítás