Új logó (kicsi)
}

Nyitvatartás

Hétfő: 8:00-16:00
Kedd: Zárva
Szerda: 8:00-17:00
Csütörtök: 8:00-16:00
Péntek: 8:00-17:00
Szombat: 9:00-12:00

Központi e-mail címünk:

info@tabikonyvtar.hu

Telefonszámunk:

+36-84 /525-212

Címünk:

8660 Tab,
Ady Endre utca 5.

Könyvtárunk a 2022/2023-as tanévben már 8. alkalommal rendezte meg 3 fordulós helytörténeti-helyismereti versenyét felső tagozatos általános iskolás diákok 2 fős csapatai részére. A LokálpatrióTab célja, hogy a fiatalok megismerjék településünk és tágabb környezetünk -a Koppány-völgye térség- történetét, szellemi és tárgyi értékeinket, hagyományainkat és kultúránkat. Szándékunk, hogy a feladatok megoldásához a diákok felkeressék a könyvtárat vagy más, a helyi közösség életében fontos szerepet betöltő intézményeinket, ezáltal rálátásuk legyen településünk működésének mindennapjaira is. Feladatunknak tartjuk, hogy a könyvtár közvetítésével az online világ információforrásait is megismerjék. Mindig felhívjuk a figyelmüket arra is, hogy bátran kérjenek segítséget szüleiktől, nagyszüleiktől, rokonoktól, ismerősöktől vagy pedagógusoktól, és akár a könyvtárosoktól is. Ez a verseny a generációk közti párbeszédről, az egymásra való figyelésről is szól.

Mint a verseny jelmondatában is olvasható – Ismerjétek meg játszva Tabot! – , olyan játékos feladatokat igyekszünk készíteni, melyek észrevétlenül fejlesztik ismereteiket. A feladatokat évről-évre igyekszünk változatossá tenni, de általában van egy kutatást igénylő, egy kreatív és egy adott helyszínhez köthető forduló.

Az első fordulóban titkosírást kellett megfejteni településünk szellemi-tárgyi értékeivel kapcsolatosan, majd a megfejtett kifejezések betűjelét egy szövegbe kellett illeszteniük. Ha jól dolgoztak, akkor a beírt betűket összeolvasva Takáts Gyula író egy Tabról szóló gondolatát olvashatták össze: „nekem Tab a paradicsomi világ volt”. A második fordulóban egy társasjátékot kellett készíteni, a mezőkön a település látnivalóit szerepeltetve, megadott szempontok alapján. A harmadik fordulóban ezúttal a könyvtárral kapcsolatos keresztrejtvényt kellett megfejteniük, megoldásként egy könyv adatait kapták. Ezt a könyvet kellett aztán megkeresniük a polcon és válaszolni a tartalmára vonatkozó kérdésekre.

A játékban 2 fős csapatokban vehettek részt a gyerekek, illetve egy 3 fős csapat is volt. Ebben az évben így 18 csapatban 37 diák indult a helyi két közoktatási intézményből, a Takáts Gyula Általános Iskolából és a Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskolából. Minden csapat lelkiismeretesen dolgozott, talán a kreatív feladatnál voltak csak látványos eltérések a beadott munkák között. Ebből is adódott az a végeredmény, hogy a 18 csapat mindössze 10 helyezésen osztozott, ugyanis sok esetben pontegyenlőség alakult ki.

A diákok munkáját tárgyi jutalommal, illetve élményprogramokkal díjaztuk, helyi és helyi érdekeltségű cégeknek, vállalkozóknak és magánszemélyeknek a felajánlásaiból.

Ezúttal is köszönjük a felajánlásokat minden kedves támogatónak!

Gratulálunk a versenyzőknek!

Megszakítás