Új logó (kicsi)
}

Nyitvatartás

Hétfő: 8:00-16:00
Kedd: Zárva
Szerda: 8:00-17:00
Csütörtök: 8:00-16:00
Péntek: 8:00-17:00
Szombat: 9:00-12:00

Központi e-mail címünk:

info@tabikonyvtar.hu

Telefonszámunk:

+36-84 /525-212

Címünk:

8660 Tab,
Ady Endre utca 5.

Természetismereti és környezetvédelmi játékokon keresztül hazánk élővilágáról tudhattak meg többet az érdeklődők április 5-én, a Vadonleső Program munkatársainak köszönhetően. A könyvtár gyermekrészlegének szervezésében a Zichy Mihály Művelődési Központban előre egyeztetett időpontokban 13 óvodai és iskolai csoport vett részt a rendezvényen, illetve egyéni érdeklődők is érkeztek.

A Vadonleső Program – Magyarország egyik legelső, úgynevezett közösségi adatgyűjtő (Citizen Science) programja – önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatainak gyűjtését végzi 2009 óta. A Vadonleső Programhoz bárki csatlakozhat, amely egy kalandos, ugyanakkor természetvédelmi szempontból rendkívül hasznos, élményt nyújtó tevékenység a szabadban. A természetmegfigyeléssel, szemléletformálással összekötött adatgyűjtés mindenki számára elérhető, aki okostelefonnal, vagy számítógépes internet eléréssel rendelkezik, vagy ezek valamelyikéhez hozzáfér. Az Év emlőse kezdeményezésük keretében egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet a kiválasztott védett vagy fokozottan védett emlősfaj és környezete fontosságára, jellemzőire. A Vadonleső Program célja, hogy kicsikkel és nagyokkal is megismertesse és megszerettesse természeti örökségünk szem előtt lévő vagy rejtett kincseit.

Kisvárosunkba hat különböző, gyermekeknek szóló játékos állomással érkeztek a program munkatársai, ezért a fél óránként érkező csoportokat (egy vagy két osztály) hat kiscsoportra osztottuk. Egy adott standon 10 percet töltöttek el a gyerekek, így egy kiscsoport a fél óra alatt körforgásszerűen 3 standot tudott bejárni. Azért választottuk ezt a megoldást, hogy minél több csoportnak legyen lehetősége részt venni a rendezvényen.

A Vadonleső Program munkatársai minden standon más-más játékon keresztül adták át – gyerekek számára érthető módon – a hasznos és fontos ismereteiket, szaktudásukat:

  • Állatok felismerése és párosítása a lábnyomaikkal, majd egy csúszkás játékkal a mókust, a sünit és a vakondot kellett „megetetniük” a számukra megfelelő táplálékokkal. Mókussimogatás.
  • Madarak felismerése, párosítás a tollukkal, szárnyukkal és lábukkal. Vidrasimogatás.
  • Komposztálási tudnivalók: mi kerülhet a komposztba és mi nem. Komposztáló építése, rejtvények.
  • Állatok hangjának felismerése, hangok párosítása.
  • Állatok (róka, nyúl, kutya, macska, szarvas, őz) koponyacsontjának felismerése, igazi csontokat bemutatva (kivéve a védett farkas). Szarvasagancs megfogása.
  • Különböző termések felismerése képről (napraforgómag, bab, mák, gesztenye, dióbél, lencse stb.), majd kis zsákokat tapogatva kitalálni, hogy melyik termés van benne. Falevelek és termések párosítása. Varázsdoboz: egy fedett dobozból látatlanban megfogtak valamit, meg kellett tippelniük, hogy mi az (fenyőtoboz, dió, fadarab, agancs, platánfa termése stb.)

A sok-sok kíváncsi, érdeklődő, csodálkozó, és legfőképpen mosolygós gyermek csak azon szomorodott el, hogy hamar eltelt az idő, és nem tudtak minden állomáson játszani.

Ezúttal is köszönjük a Vadonleső Program munkatársainak, hogy színvonalas és érdekes programjukkal eljöttek hozzánk!

A rendezvényről készült képek ide kattintva érhetők el:

A VADONLESŐ Program honlapja ide kattintva érhető el:

Megszakítás