Új logó (kicsi)
}

Nyitvatartás

Hétfő: 8:00-16:00
Kedd: Zárva
Szerda: 8:00-17:00
Csütörtök: 8:00-16:00
Péntek: 8:00-17:00
Szombat: 9:00-12:00

Központi e-mail címünk:

info@tabikonyvtar.hu

Telefonszámunk:

+36-84 /525-212

Címünk:

8660 Tab,
Ady Endre utca 5.

A Nemzeti Kulturális Alap 2021 őszén pályázatot írt ki könyvtárak részére olvasótáborok megszervezésére és lebonyolítására. Intézményünk pályázatát sikeresen elfogadták, így 2022. július 11. és 15. között meghívás alapján, ingyenesen 10 kisgyermek vehetett részt az első Bagolytanoda táborban a könyvtár gyermekrészlegén.

Fő célunk az volt, hogy a gyerekek könyvtári környezetben, írott és szóbeli formában átadott ismeretek segítségével, játékos feladatokon keresztül megismerjék lakóhelyük és a környék (Balaton) természeti, tárgyi és szellemi értékeit.

A hét minden napján más-más témával foglalkoztunk. A gyerekek a helyes válaszokért, kitartó feladatmegoldásokért bagoly-matricákat gyűjthettek, minden nap más-más színűt. Mindannyian aktívan részt vettek a programokban, lelkesen és kíváncsian érkeztek minden nap.

Hétfőn névtáblát készítettünk, és mindenkivel megnéztük, hogy ha írna egy könyvet, annak mi lenne a könyvtári jelzete. Az állatos barkochba után a kitalált állatokat növénynevekbe kellett beilleszteniük, majd a növényneveket a növények képeivel kellett összepárosítaniuk. Ebéd után a Csónakázó tóhoz látogattunk, ahol a játszótéri játékon kívül keresgélniük is kellett: a növények képeit a nevükkel megjelölve rejtettük el. A könyvtárba visszaérve megnéztük, hogy jól dolgoztak-e délelőtt, megfelelő neveket és képeket párosítottak-e össze. Ezután a növényekről beszélgettünk, négy fő csoportba osztottuk őket: gyógynövény, gyomnövény, vadvirág, mérgező növény.

Kedden egy rajzolós activity-vel kezdtük a napot. Azután könyvkereső játékkal folytatódott a program: mindenkinek egy adott könyvet kellett megkeresni a polcon, majd a könyvekkel kapcsolatban egy-egy kérdést megválaszolni. A válaszokat egy keresztrejtvénybe írtuk, melynek megoldásaként a keddi előadó, Telegdi Ágnes írónő és természetfotós neve volt összeolvasható. Ezután következett az érdekes és tartalmas interaktív előadás, amelyen a táborozókon kívül más látogatók is szép számmal megjelentek. Telegdi Ágnes tolmácsolásában gyönyörű képekkel illusztrált, eseménydús élménybeszámolót hallhattunk a gólyák szokásairól és két vidracsalád életéről.

A szerdai nap központjában a helyismeret állt. A nap egy rögtönzött sétával indult a piactérhez (megnéztük a mentőhelikoptert), közben alaposan szemügyre vettük az asztalon látható várostérképet. Ezután a könyvtárban helyi épületek, szobrok, parkok képét és nevét kellett összepárosítaniuk, majd párokban dolgozva információt gyűjtöttek a nevezetességekről. Az összegyűjtött érdekességeket közösen megbeszéltük, kiegészítettük saját ismereteinkkel. Délután kikapcsolódásként ellátogattunk a Magyar Néprajzi Gyűjteménybe, ahol egy játékos feladaton keresztül régi foglalkozásokat ismerhettek meg a diákok. A nap folyamán egy kreatív feladat várt a csapatra: a délelőtti ismeretek alapján készítsenek egy társasjátékot a településünkről. Voltak egyéni megoldások és dolgoztak csoportokban is, igazán ötletes és izgalmas játékok készültek (volt, aki még következő nap is dolgozott rajta a szabadidőt kihasználva), az elkészülteket ki is próbáltuk.

Csütörtökön a Balaton kapta a főszerepet, egy gyors balatoni térképdarab-keresős játék után Nyulász Péter író előadása következett: a szerző a háromkötetes Helka-regénysorozatát bemutatva megismertette velünk a történet alapját adó balatoni legendákat és valóságos balatoni helyszíneket. Délután az előző napi társasjátékokat fejezték be táborozóink, majd „akasztófás” játékot játszottunk csapatokban, a feladványok a Balatonhoz köthető helyszínek, események voltak.

Pénteken a Vizek Háza Élményparkba látogattunk Balatonszéplak-alsóra, ahol ugyan fürdeni nem lehet, de sok élménnyel, logikai meglátással gazdagodtak a gyerekek játék közben: vízi kerekeket forgattak, csőhálózatot építettek, mikroszkóppal vizsgálódtak. Péntek délután minden résztvevő emléklapot és egy ajándékcsomagot vehetett át emlékül.

Nehéz szívvel köszöntem el a kis csapattól. Okos, ügyes, értelmes, kreatív és érdeklődő, együttműködő gyerekek mindannyian!

Szervezés-tervezés közben volt bennem izgalom a programok és félsz a felelősség miatt, de öröm és élmény volt velük lenni és még jobban megismerhettem rendszeres kis könyvtárhasználóimat.

A gyerekek és a szülők visszajelzései alapján sikerült tartalmas (és teljesen „kütyümentes”) nyári kikapcsolódást nyújtani a gyerekeknek. Többen jelezték, hogy jövőre is szeretnék, ha lenne lehetőség a tábor megtartására (akár térítés ellenében is). Igyekezni fogok, hogy ez a kívánság teljesüljön!

 

A tábor résztvevői: Vörös Noémi, Biró Bence, Biró Imre, Kocza Márk, Molnár Bálint, Ondrusek László, Sternoczky Ádám, Tóth Barnabás, Turi Dániel, Varju Kristóf.

Köszönöm Falvai Zsófinak a táborozás során nyújtott segítségét!

Megszakítás